Columns

Een ongeval tijdens de fietsvakantie in België

Netwerkpartner Legitimus is gespecialiseerd in het verhalen van letselschades in het buitenland. En dat kwam goed uit toen we kort geleden een vraag kregen van een cliënt. Hij vertelde ons dat hij tijdens een fietsvakantie in België was aangereden door een Belgische automobilist. De auto kwam van rechts en onze cliënt had de auto niet gezien. Door de botsing is de cliënt gevallen en was er sprake van een behoorlijke letselschade. Hoe zit dat dan, het verhaal van een letselschade in België?

Er is inderdaad een verschil tussen het Nederlandse en het Belgische recht als het gaat om de bescherming van fietsers en voetgangers. In Nederland is er artikel 185 van de Wegenverkeerswet. In dat artikel staat, dat de eigenaar van een motorrijtuig de schade van een zwakkere verkeersdeelnemer moet vergoeden, tenzij er sprake is van overmacht.

Nederlandse rechters hebben in verschillende uitspraken deze regel nog verder uitgewerkt. Zo wordt bij een kind tot 14 jaar alle schade vergoed. Voor fietsers en voetgangers die 14 jaar of ouder zijn, geldt de regel dat in ieder geval 50% van de schade wordt vergoed. De overige 50% hangt dan af van de feiten. Dan wordt er gekeken naar wie er een fout heeft gemaakt.

In het geval van onze cliënt betekent dat, dat hij in principe 50% van de schade vergoed krijgt. Ook van de schade aan de fiets. De andere 50% krijgt hij niet vergoed, hij had immers de auto voorrang moeten geven.

In België is dat anders geregeld. In België kennen ze artikel 29bis van de Wet betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen. Kort samengevat zegt dat artikel, dat een fietser of voetganger de hele letselschade, inclusief kledingschade vergoed krijgt. De schade aan de fiets valt daar wel buiten. Bij de schade aan de fiets wordt gekeken naar de feiten (wie heeft een fout gemaakt).

Zoals u ziet, twee landen, twee regelingen.  Het is dus zeker niet zo dat in Europa de regels hetzelfde zijn.

Voor deze cliënt een geluk bij een ongeluk. De letselschade die door het ongeval is ontstaan, wordt 100% vergoed. De kans dat de fietsschade door de verzekeraar van de auto wordt vergoed, is erg klein. Maar de fietsschade is mogelijk weer wel te verhalen op de reisverzekering.

Tot slot nog een aantal kleine opmerkingen. Wat hiervoor is geschreven, is in hoofdlijnen de wettelijke situatie. Er zijn uiteraard uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de aanrijding het gevolg is van bewust roekeloos gedrag of van opzettelijke handelen van de zwakke verkeersdeelnemer. Maar ja, dan hebben we het wel over echte uitzonderingen.

En ook niet onbelangrijk, omdat het ongeval in België heeft plaatsgevonden, wordt de schade ook beoordeeld naar Belgische normen en maatstaven. Deze normen en maatstaven verschillen behoorlijk van de normen en maatstaven die we in Nederland kennen. Misschien iets om een volgende keer op in te gaan.

Jorg van den Enden

Legitimus – De internationale letselschadejuristCOLUMN hulpnaongeval

Deskundigen aan het woord       
Wilt u op de hoogte blijven wat onze specialisten van Hulpnaongeval.nl u te vertellen hebben ? klikt u dan op lees meer om de columns te lezen Lees meer...

PAGINA IN BEELD hulpnaongeval

Recht op Schadevergoeding?    
Wanneer iemand een fout maakt waardoor een ander schade lijdt, of iemand niet doet wat hij of zij wel zou hebben moeten doen om een... Lees meer...


hulpnaongeval Wat zou u kunnen doen voor iemand die als gevolg van een ongeval, ziekte of andere ingrijpende gebeurtenis hulp nod… https://t.co/K8xHW0Rezl
mrt 18replyretweet
hulpnaongeval @Saskia1011 Mocht het fout gaan ....
mrt 14replyretweet
hulpnaongeval Hulp in de Buurt. Over 2 weken lanceren wij onze totaal vernieuwde website. Volg en blijf op de hoogte
mrt 06replyretweet
hulpnaongeval Een risicovolle situatie waarbij niet (voldoende) voor het gevaar wordt gewaarschuwd "Het Kelderluik Arrest". Meer… https://t.co/5m6hklPGaB
dec 15replyretweet
hulpnaongeval Hulp na Ongeval. De kracht van een netwerk waarmee slachtoffers geholpen kunnen worden. Aansluiten als dienstverlener? Stuur een DM
dec 13replyretweet
Copyright © 2019. Hulp na Ongeval. | Ontwikkeling & Realisatie Media Vision Studios.
Hulp Na Ongeval Facebook
Hulp na Ongeval Twitter
Find us on Facebook