Columns

Wmo convenant 2017: wel eigen bijdrage WMO

Gemeenten hebben een regresrecht (verhaalsrecht) als het gaat om kosten voor voorzieningen die vanuit de Wmo aan mensen worden verstrekt. Het regresrecht stelt gemeenten in staat de kosten voor Wmo-voorzieningen te verhalen op een aansprakelijke derde (wettelijke aansprakelijkheid) in het geval van een ongeval dat tot de beperkingen heeft geleid. De claim wordt dan in behandeling genomen door een aansprakelijkheidsverzekeraar.

De VNG en het Verbond van Verzekeraars hadden voor 2015 en 2016 een overeenkomst afgesloten waarmee de verzekeraars het regresrecht afkochten. Het Wmo convenant. Voor het jaar 2017 is een nieuwe overeenkomst afgesloten. Deelnemende gemeenten krijgen via de VNG een bedrag uitgekeerd waarmee zij de voorzieningen voor regres-cliënten kunnen betalen.

Belangrijke wijziging

De overeenkomst is op een belangrijk onderdeel gewijzigd: gemeenten mogen vanaf medio februari 2017 wel een eigen bijdrage vragen voor een voorziening voor een regres-cliënt. Het ministerie van VWS wees erop dat de bepaling waarin stond dat de eigen bijdragen voor regres-cliënten is afgekocht en de gemeente geen eigen bijdrage meer mag vragen, in strijd is met het Besluit maatschappelijke ondersteuning artikel 3.8 lid 2.

In de loop van dit jaar onderhandelen de VNG en het Verbond van Verzekeraars over de overeenkomst voor 2018 en daarna.

 

schadevergoeding inzittende

Schadevergoeding voor inzittende voortaan direct mogelijk 

Voor wie als inzittende (niet zijnde de bestuurder) betrokken raakt bij een ongeluk kan voortaan direct schadevergoeding worden geclaimd bij de verzekeraar van het voertuig waarin hij of zij zat. De Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars heeft ingestemd met deze aanpassing van Bedrijfsregeling 7 ‘Schuldloze Derde’. Dit betekent dat de schade voor inzittenden van motorvoertuigen veel vlotter en efficiënter kan worden afgehandeld, omdat wij  na een aanrijding meteen weten welke verzekeraar de (letsel)schade moet vergoeden.  

De nieuwe regeling geldt voor alle schades vanaf 1 april 2017 en is bindend voor alle verzekeraars die lid zijn van het Verbond. Elk jaar raken circa 65.000 verkeersdeelnemers gewond. Ongeveer één op de vijf letselschadeslachtoffers in het verkeer is een in- of opzittende. De regeling heeft dus betrekking op mensen die geen schuld hebben aan een aanrijding. Aansprakelijkheid – wie reed wie nu precies aan? – hoeft voor de (letsel)schadeafhandeling van inzittenden niet meer te worden uitgezocht. 

Voor bestuurders geldt de regeling niet. Wel loopt er nog een onderzoek naar de invoering van een directe verzekering. Dat houdt in dat de schade door verzekeraars wordt vergoed aan de eigen verzekerden als de bestuurder (letsel)schade heeft en een ander daarvoor aansprakelijk is. Maar hier gaat nog een lang en intensief traject aan vooraf. Bestuurders zijn vaak zelf aansprakelijk waardoor het voor hen veel moeilijker is om een passende regeling te maken.

Sport EHBO bij voetbal voor € 14,95

Beste voetballers,

In 2014 liepen 1 miljoen voetballers een voetbalblessure op. Dat is 22% van alle sportblessures in Nederland. Op de spoedeisende hulp (SEH) was bijna een derde van alle behandelde letsels een sportblessure die men had opgelopen tijdens voetbal.

Met voorzorgmaatregelen kunnen blessures worden voorkomen. Voor de voetballers zijn goede, schokabsorberende scheenbeschermers een must. Daarmee bescherm je je onderbenen en enkels tegen vervelende blessures.

De keeper is extra kwetsbaar, door de harde schoten die op hem afkomen, en door de vele uitvallen die hij moet maken loopt een keeper het risico geblesseerd te raken. Middels handschoenen, een keeperstrui en -broek met beschermende materialen en kniebeschermers wordt zoveel mogelijk geprobeerd letsel te voorkomen.

Met  1 miljoen voetbalblessures is het duidelijk dat er ondanks de beschermende middelen nog het nodige fout kan gaan. Daarom willen wij aandacht besteden aan het bieden van EHBO bij sportblessures.

Wij bieden u de mogelijkheid om voor slechts € 14,95 een EHBO cursus te volgen. Een cursus gericht op het bieden van eerste hulp bij sportblessures.  Deze online cursus volgt u thuis online in uw eigen tempo en wordt afgesloten met een online toets. De cursus duurt ongeveer 2 uur. Bij deze cursus is geen praktijktraining.

 

AANMELDEN / INSCHRIJVEN

Inschrijving voor de cursus Sport EHBO doet u via de button EHBO van onze helpdesk. Ga naar www.hulpnaongeval.com en schrijf u direct in.

De cursus Sport EHBO kunt u ook volgen als aanvulling op de cursus Reanimatie of EHBO bij Kinderen of Volwassenen. Als actie krijgt u hierbij korting of een gratis verbandtrommel.

Meer duidelijkheid bij keuze zorgverzekering

Zorgverzekeraars willen hun verzekerden op een heldere en gelijke manier informeren over de belangrijkste voorwaarden van de basiszorgverzekering. Daarom introduceren zij vanaf dit najaar de zorgverzekeringskaart bij elke basiszorgverzekering voor 2017. Met deze ontwikkeling sluiten de zorgverzekeraars aan bij de ontwikkeling van de Verzekeringskaart voor schade- en levensverzekeraars door het Verbond van Verzekeraars.
 
Op de zorgverzekeringskaart is onder andere informatie te vinden over de basisverzekering in het algemeen, het eigen risico en zorgadvies en –bemiddeling. Op die manier helpt de kaart verzekerden om helder en eenvoudig inzicht te krijgen in de polisvoorwaarden als zij zorg nodig hebben. De kaart moet helpen bij het makkelijker vinden van een basisverzekering.
 
De indeling van de rubrieken en vormgeving zal gelijk zijn voor alle basisverzekeringen die volgend jaar verkrijgbaar zijn. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gestandaardiseerde teksten. Zorgverzekeraars stellen de zorgverzekeringskaart uiterlijk 19 november 2016 beschikbaar.

veiligheid in het magazijn

Wist u dat er per jaar minstens 150 ernstige ongevallen in bedrijfsmagazijnen plaatsvinden? 

De aandacht voor gezond en veilig werken neemt toe. Het magazijnwerk wordt hierbij niet vergeten.  Speciaal voor deze arbeidsplaats is de Code Gezond en Veilig Magazijn in het leven geroepen.
 
De Code is een initiatief van ondernemersvereniging EVO, in samenwerking met BMWT (branchevereniging van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel). Samen met een heleboel codepartners, waaronder het Verbond van Verzekeraars, is de Code tot stand gekomen. De website werd vandaag gelanceerd
 
Ondernemers worden de juiste handvatten geboden om van hun magazijn een gezonde en veilige werkplek te maken. Het werk in magazijnen is flink belastend, waardoor er een hoog ziekteverzuim is. Ook neemt de vergrijzing toe. De opstellers van de Code willen geen nieuwe regels opleggen, maar een effectief veiligheidsbeleid stimuleren. Dit alles met als doel het aantal ongevallen en het ziekteverzuim te verminderen.
 
Interesse? Een bedrijf kan zich via de website www.cgvm.nl openlijk committeren aan de Code. Meedoen is vrijwillig. Meer informatie over de Code is ook op deze website te vinden.


hulpnaongeval Een risicovolle situatie waarbij niet (voldoende) voor het gevaar wordt gewaarschuwd "Het Kelderluik Arrest". Meer… https://t.co/5m6hklPGaB
dec 15replyretweet
hulpnaongeval Hulp na Ongeval. De kracht van een netwerk waarmee slachtoffers geholpen kunnen worden. Aansluiten als dienstverlener? Stuur een DM
dec 13replyretweet
hulpnaongeval Gewond geraakt door een de ongeval? Ga voor advies over schadevergoeding en praktische zaken naar https://t.co/J8Jzur3cBq
dec 12replyretweet
hulpnaongeval @Nuon NUON, goed geregeld. Daar krijg ik energie van
Copyright © 2019. Hulp na Ongeval. | Ontwikkeling & Realisatie Media Vision Studios.
Hulp Na Ongeval Facebook
Hulp na Ongeval Twitter
Find us on Facebook