Columns

Letsel door ongeval tijdens reis

Aansprakelijkheid van de reisorganisator / touroperator

Indien u betrokken raakt bij een ongeval tijdens een georganiseerde reis kan de touroperator / de organisator van de reis worden aangesproken op vergoeding van de schade (letselschade) die ontstaat.  In de Wet staat dit als volgt omschreven:

De aansprakelijkheid van de reisorganisator (wetboek  7, artikel 507 BW):

1. De reisorganisator is verplicht tot uitvoering van de reisovereenkomst overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mocht hebben.

2. Indien de reis niet verloopt overeenkomstig de verwachtingen die de reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mocht hebben, is de reisorganisator verplicht de schade te vergoeden.

Voorbeeld: twee reizigers boeken een rondreis door Spanje en Portugal. Tijdens een busreis in Portugal ontstaat een ongeval door een fout van de buschauffeur.  Beide reizigers raken gewond. Omdat het ongeval was ontstaan als gevolg van een fout van de buschauffeur, en de reisorganisator verantwoordelijk was voor diens handelen konden de reizigers in deze situatie aanspraak maken op schadevergoeding via de Nederlandse reisorganisator.

Een touroperator / reis organisator heeft voorzieningen getroffen (aansprakelijkheidsverzekering) die bij een dergelijke situatie de financiële consequenties dragen. Op deze wijze is schadevergoeding voor slachtoffers tijdens een reis geregeld.

Na een ongeval in het buitenland kan de alarmcentrale van de reisverzekering of de helpdesk van de touroperator slachtoffers vaak ondersteunen bij de eerste opvang en hulp bieden bij de contacten de met artsen in het betreffende land. Men kan de repatriëring (de terugreis naar Nederland) voor de slachtoffers vaak goed verzorgen.

Voor de eerste kosten die ontstaan biedt de reisverzekering vaak dekking. Eenmaal thuis zal men zelf zaken moeten gaan organiseren en moet men zelf instanties benaderen om schade en kosten vergoed te krijgen. 

Door gebruik te maken van de mogelijkheid de letselschade / de kosten op de organisator van de (bus) reis te verhalen kan financieel nadeel voor het slachtoffer worden voorkomen. Het biedt de mogelijkheid om huishoudelijke hulp en andere ondersteuning in te zetten en de kosten hiervan bij de verantwoordelijke te leggen. 

Bent u betrokken geraakt bij een ongeval tijdens een reis? Neem dan even contact op met onze helpdesk via 088 - 456 0123.   

 


hulpnaongeval Een risicovolle situatie waarbij niet (voldoende) voor het gevaar wordt gewaarschuwd "Het Kelderluik Arrest". Meer… https://t.co/5m6hklPGaB
dec 15replyretweet
hulpnaongeval Hulp na Ongeval. De kracht van een netwerk waarmee slachtoffers geholpen kunnen worden. Aansluiten als dienstverlener? Stuur een DM
dec 13replyretweet
hulpnaongeval Gewond geraakt door een de ongeval? Ga voor advies over schadevergoeding en praktische zaken naar https://t.co/J8Jzur3cBq
dec 12replyretweet
hulpnaongeval @Nuon NUON, goed geregeld. Daar krijg ik energie van
Copyright © 2019. Hulp na Ongeval. | Ontwikkeling & Realisatie Media Vision Studios.
Hulp Na Ongeval Facebook
Hulp na Ongeval Twitter
Find us on Facebook