Ongevallen met Letselschade door vuurwerk
Vuurwerk afsteken brengt verschillende risico’s met zich mee, zowel voor de afsteker als voor omstanders.
Om de risico’s te beperken, is het belangrijkveiligheidsmaatregelen te nemen:
- Draag altijd een vuurwerkbril en gebruik een aansteeklont.
- Houd voldoende afstand (minstens 8 meter) bij het afsteken.
- Steek nooit vuurwerk af vanuit je hand of kleding.
- Lees altijd de gebruiksaanwijzing en volg de leeftijdsrichtlijnen.
- Ruim vuurwerkafval veilig op om ongelukken met blindgangers te voorkomen.
Onveilig gebruik van vuurwerk kan leiden tot brand en paniek, vooral in drukke omgevingen.
Experimenteren met vuurwerk, zoals het stoppen van rotjes in blikken of het aan elkaar knopen van vuurwerk, vergroot het risico op ongelukken aanzienlijk.
Vuurwerk slachtoffers
Tijdens de jaarwisseling 2023-2024 zijn er in totaal 1.212 vuurwerkslachtoffers behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH) of bij een huisartsenspoedpost met letselschade door vuurwerk. Het aandeel ernstige letsels nam toe, vaak veroorzaakt door zwaar illegaal vuurwerk zoals cobra’s, nitraten en mortierbommen
Letselschade opgelopen door vuurwerk
Vuurwerk kan ernstige verwondingen veroorzaken, vooral aan ogen en handen. Jaarlijks raken honderden mensen, waaronder veel kinderen, gewond door vuurwerk. Zelfs ogenschijnlijk onschuldig F1-vuurwerk kan tot ernstige verwondingen leiden. Daarnaast kan vuurwerk gehoorschade veroorzaken en zijn de giftige dampen schadelijk voor de longen.
Bijna de helft (48%) van de letsels wordt veroorzaakt door vuurwerk dat in Nederland niet legaal verkocht of afgestoken mag worden. Siervuurwerk is verantwoordelijk voor ruim de helft van alle letsels.
Illegaal vuurwerk is vaak krachtiger en gevaarlijker dan legaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk heeft een explosiekracht die vergelijkbaar met die van een handgranaat. Het afsteken van illegaal vuurwerk kan daarom nog ernstiger gevolgen hebben.
Vuurwerk en ongevallen
De meest voorkomende types letselschade door vuurwerk zijn:
- Vuurpijlen: Verantwoordelijk voor circa 12-16% van de vuurwerkletsels.
- Illegaal vuurwerk: Zoals nitraten, mortierbommen en cobra’s, veroorzaakt circa 13-20% van de ongevallen.
- Cakeboxen/combiboxen: Leiden tot ongeveer 11-12% van de vuurwerkletsels.
- Rotjes en kanonslagen: Veroorzaken circa 11% van de ongevallen.
- Sierpotten/fonteinen: Verantwoordelijk voor 9-11% van de letsels.
- Single shots: Leiden tot ongeveer 8-9% van de vuurwerkongevallen.
De eerst voorkomende verwondingen door vuurwerk zijn:
- Brandwonden: Deze komen het vaakst voor, met 42% van de behandelde letsels op SEH en HAP. Brandwonden treffen vooral handen en vingers, en in mindere mate het hoofd.
- Oogletsel: Dit is de tweede meest voorkomende verwonding, met 25% van de behandelde gevallen. Oogletsel kan veroorzaakt worden door diverse typen vuurwerk, zowel sier- als (illegaal) knalvuurwerk.
- Handletsel: Naast brandwonden komen ook andere vormen van handletsel vaak voor, waarbij 25% van de verwondingen de handen treft en 32% specifiek de vingers.
- Hoofdletsel: Ongeveer 13% van de vuurwerkverwondingen betreft het hoofd.
- Amputaties: Hoewel minder frequent, komen ernstige verwondingen zoals amputaties van vingers of zelfs hele handen voor, vooral door zwaar illegaal knalvuurwerk.
- Gehoorschade: Vuurwerk kan leiden tot tijdelijke of permanente gehoorschade, met sommige soorten die geluidsniveaus tot 160 decibel kunnen produceren.
Deze verwondingen variëren in ernst, maar kunnen allemaal ernstige gevolgen hebben voor de slachtoffers, waarbij vooral jongeren en mannen oververtegenwoordigd zijn in de statistieken.
De langdurige gevolgen van verwondingen door vuurwerk
Vuurwerkverwondingen kunnen ernstige en langdurige gevolgen hebben voor de slachtoffers. Deze gevolgen variëren afhankelijk van het type letsel en de ernst ervan:
Fysieke gevolgen:
- Blijvende littekens: 19% van de slachtoffers die op de Spoedeisende Hulp (SEH) behandeld worden, houdt blijvende littekens over aan het vuurwerkongeval.
- Functieverlies: 5% van de SEH-patiënten ervaart blijvend functieverlies. Denk hierbij aan het gebruik van hand of vingers, het geluiden kunnen horen, pieptoon in het oor, etc.
Visuele gevolgen:
- Visusverlies: 5% van de SEH-patiënten kan minder zien na het oplopen van oogletsel door vuurwerk.Bij ernstig oogletsel kan 75% van de slachtoffers uiteindelijk maatschappelijk blind worden met een visus (gezichtsvermogen) van minder dan 20%.
Amputaties:
- In ernstige gevallen kunnen vingers, duimen of zelfs hele handen geamputeerd moeten worden, wat grote en langdurige gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren.
Gehoorschade:
- Vuurwerk kan leiden tot blijvende gehoorschade.
Psychologische gevolgen:
- Posttraumatisch stresssyndroom: Vooral bij jonge slachtoffers die als onschuldige omstanders geraakt worden, kan een posttraumatisch stresssyndroom optreden.
Langdurige gevolgen van letselschade door vuurwerk
Verminderde carrièremogelijkheden:
Ernstige verwondingen kunnen de toekomstige carrièremogelijkheden van slachtoffers beperken, vooral bij jongeren.
Langdurige zorg:
Sommige slachtoffers hebben langdurige medische zorg en revalidatie nodig, wat een aanzienlijke impact heeft op hun leven en dat van hun naasten.
De gevolgen van vuurwerkverwondingen zijn vaak ingrijpend en kunnen een leven lang doorwerken. Het is daarom belangrijk om de risico’s van vuurwerk serieus te nemen je aan veiligheidsmaatregelen te houden.
Vuurwerk en letselschade
Om schade te kunnen claimen na een vuurwerkongeluk moeten zaken aangetoond (bewezen) kunnen worden.
- Aansprakelijkheid : Er moet een andere partij aansprakelijk zijn voor het opgelopen letsel.
- Bewijs tussen vuurwerkongeval en schade: Er moet aangetoond worden dat er een direct verband is tussen het ongeval en de opgelopen schade of kosten (dit wordt causaal verband genoemd).
Wat te doen bij Letselschade met Vuurwerk?
Identificeer de aansprakelijke partij:
- Bij letsel door andermans vuurwerk: de persoon die het vuurwerk afstak.
- Bij zelf veroorzaakt letsel: mogelijk de vuurwerkproducent of -handelaar bij productiefouten.
Verzamel bewijsmateriaal:
- Maak foto’s van vuurwerkresten
- Vraag de gegevens van mensen die het ongeval hebben zien gebeuren (getuigen). Verzamel getuigenverklaringen.
Neem contact op met Hulp na Ongeval
U kunt via de WhatsApp button op onze website dag en nacht snel contact opnemen met onze klantenservice of op werkdagen via het telefoonnummer 088-4560123 of uw schade melden via het contactformulier.
Let op: de kans op een succesvolle claim is groter bij illegaal vuurwerk of als veiligheidsinstructies niet zijn gevolgd door de afsteker. Bij zelf veroorzaakt letsel is een claim vaak alleen mogelijk als er aantoonbaar sprake is van een productiefout in het vuurwerk.
Door bewust om te gaan met vuurwerk en de veiligheidsvoorschriften te volgen, kunnen we de risico’s aanzienlijk verminderen en toch genieten van een feestelijke jaarwisseling.