Bij een verkeersongeval is het vanwege de verkeersregels meestal niet zo moeilijk om het recht op schadevergoeding vast te stellen en letselschade te kunnen claimen. Wie zich niet aan de verkeersregels houdt zal aansprakelijk gesteld kunnen worden als daardoor letsel ontstaat.
Let op, in het verkeer zijn er voorrangsregels maar er wordt wel verwacht dat wij elkaar een beetje helpen om veilig door het verkeer te komen. Na een verkeersongeval zal beoordeeld worden hoe alle betrokkenen zich hebben gedragen. Als er sprake is van te hard rijden of ander verwijtbaar gedrag kan dat discussie over de aansprakelijkheid opleveren. Onze Wet kent namelijk ook het begrip “eigen schuld”. Als er sprake is van verwijtbaar gedrag zal de tegenpartij kunnen stellen dat zij niet de gehele letselschade willen vergoeden.
De aansprakelijkheid voor een verkeersongeval moet worden bewezen. Het gebeurt regelmatig dat er na een verkeersongeval discussie is over snelheid, richting aangegeven, verlichting, et cetera.
Bij letselschade na een verkeersongeval is het belangrijk snel alle bewijzen te verzamelen die nodig zijn en van getuigen verklaringen te kunnen opnemen. Als de aansprakelijkheid bewezen is kan de vergoedingen letselschade worden geclaimd worden.
Het laten ontstaan van een gevaarzettende situatie kan aansprakelijkheid tot gevolg hebben als er letselschade ontstaat als gevolg van die situatie. Bij letselschade moet beoordeeld worden hoe gevaarlijk de situatie onder de gegeven omstandigheden was en hoe groot of hoe klein de kans was dat door de situatie letselschade zou kunnen ontstaan.
De Hoge Raad heeft in het zogenaamde Kelderluik Arrest (NJ 1966, 136) aangegeven dat bij de beantwoording van de vraag of er sprake is van gevaarzettende situatie de beoordeling van de aansprakelijkheid moet plaatsvinden aan de hand van de onderstaande criteria:
- de mate van waarschijnlijkheid waarmee de niet-inachtneming van de vereiste oplettendheid en voorzichtigheid verwacht kan worden;
- de kans dat daaruit ongevallen ontstaan;
- de ernst van de gevolgen daarvan;
- de bezwaarlijkheid van de te nemen maatregelen.
Of er in een situatie gesteld kan worden dat er sprake is van onzorgvuldigheid en daardoor aansprakelijkheid van de persoon of instantie die erbij betrokken is moet steeds van geval tot geval bekeken worden.
Heeft u letsel opgelopen door een situatie die u niet had verwacht? Wij beoordelen graag voor u of er juridische gronden zijn op basis waarvan schadevergoeding kan worden geclaimd.
Als u als passagier of opzittende van een motorvoertuig letselschade oploopt door een verkeersongeval dan kunt u schadevergoeding claimen bij de eigenaar (de verzekeraar) van het motorvoertuig waarin u meereed. Dit kan bij een eenzijdig ongeval, maar ook als er een andere partij aansprakelijk is voor het ontstaan van het ongeval.
Bent u als passagier bij een ongeval betrokken geraakt? Is er sprake van letselschade? Neem contact op met onze klantenservice zodat een van onze schaderegelaars de rechtshulp bij letselschade op zich kan nemen.
Op de fiets of als voetganger bent u kwetsbaar in het verkeer. Fietsers en voetgangers hebben een hoog risico op letselschade. Wij begeleiden veel slachtoffers met botbreuken en hersenletsel.
Vanwege de kwetsbaarheid van fietsers en voetgangers en het ernstige letsel dat zij kunnen oplopen bij ongevallen met motorvoertuigen worden fietsers en voetgangers ook wel de zwakkere verkeersdeelnemers genoemd.
In onze Wet is een artikel opgenomen die bescherming biedt aan fietsers en voetgangers als zij door een ongeval met een motorvoertuig letselschade oplopen. Het is geregeld in artikel 185 van de Wegenverkeerswet, ook wel artikel 185 WVW genoemd. Volgens de Wet is er sprake van een motorvoertuig als een voertuig een brandstofmotor of elektromotor heeft.
De bescherming bij letselschade voor fietsers en voetgangers die in artikel 185 WVW is opgenomen is het recht op schadevergoeding. Er is vastgelegd dat de eigenaar van een motorvoertuig de letselschade van een slachtoffer dat nog geen 15 jaar is (kinderen tot en met 14 jaar) altijd volledig moet vergoeden. Ook als de minderjarige fietser / voetganger zelf een fout heeft begaan waardoor het ongeval is ontstaan.
Als een voetganger of fietser van 15 jaar of ouder een fout heeft begaan waardoor een ongeval ontstond moet de letselschade bijna altijd voor minimaal 50% vergoed worden. Een uitzondering hierop is overmacht.
Overmacht is een juridisch begrip. Uit uitspraken die rechters hebben gedaan is het duidelijk dat de eigenaar van een motorvoertuig slechts in uitzonderlijke omstandigheden een beroep op overmacht toekomt.
letsel tot gevolg. De manege heeft het paard dan gebruikt ten behoeve van de uitoefening van het bedrijf.
Tijdens een rijles of een begeleide rit ligt de aansprakelijkheid vaak volledig bij de manage/ de eigenaar. De ruiter kan eigen schuld worden verweten. Bijvoorbeeld als de ruiter duidelijke instructies niet opvolgt of het dier uitlokt.
Bij kinderen tot 14 jaar kan géén eigen schuld worden verweten bij letselschade door een paard. Ongeacht of het kind het gedrag van het paard heeft uitgelokt is de manegehouder of eigenaar van het paard volledig aansprakelijk voor de letselschade.
De eigenaar van een dier of de manage is vrijwel altijd verzekerd tegen het risico van aansprakelijkheid. Bij letselschade door een dier zal daarom niet snel de eigenaar op schadevergoeding hoeven te worden aangesproken, maar komt bij de letselschaderegeling een verzekeraar in beeld. Wilt u weten of u aanspraak kunt maken op een letselschadevergoeding na een ongeval met een dier? Neem dan contact op met onze klantenservice.
Een opstal is een bouwwerk. Iets dat door de mens geplaatst is. Een gebouw, de bijbehorende schuur en schuttingen. Ook een weg, een pad of een stoep valt onder het begrip opstal. Er is sprake van een gebrekkig opstal als het onder de gegeven omstandigheden niet voldoet aan wat je ervan had mogen verwachten en het opstal daardoor een risico vormt op het ontstaan van letselschade.
Schakel bij letselschade door een gebrekkig opstel onze letselschadespecialisten in. Ook al staat vast dat het gebouw gebrekkig is, dan nog zal aangetoond moeten worden dat de schade alleen is veroorzaakt door het gebrek.
Wanneer een tegenstander u tijdens sport- en spelsituaties letsel toebrengt, is er veel minder snel sprake van een onrechtmatige daad dan wanneer u hetzelfde letsel in een andere situatie oploopt. Dit brengt met zich mee dat de kans op een vergoeding van de schade kleiner is.
In algemene zin is het zo dat deelnemers aan een sport of spel in redelijkheid en tot op zekere hoogte rekening moeten houden met gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen waartoe die sport of dat spel uitlokt. Zo’n handeling/gedraging wordt niet onrechtmatig vanwege het feit dat zij door een ongelukkige samenloop van omstandigheden (ernstig) letsel tot gevolg heeft.
Alleen in de volgende situaties is er mogelijk sprake van een onrechtmatige daad. Als:
- de tegenstander of medespeler de spelregels op grove wijze heeft overtreden;
- de tegenstander of medespeler onverwacht gedrag heeft vertoond dat niet bij de sport- of spelsituatie hoort;
- er iets is gedaan wat in strijd is met de tuchtregels;
- er met opzet op grove en uiterst roekeloze wijze met ernstige schuld is gehandeld.
Voorbeelden
Als u een volleybalwedstrijd speelt en de tegenstander trapt de bal met de voet naar de andere kant van het veld keihard tegen uw hoofd, dan is er sprake van een onrechtmatige daad. U hoeft zo’n bal immers niet te verwachten bij volleybal. Tenminste, als u niet gewaarschuwd bent door de volleyballer in kwestie. Als een schaatser bij zijn rondjes op de ijsbaan onderuitgaat en met zijn schaats nagenoeg uw been amputeert, zal dit niet worden gezien als een onrechtmatige daad. Een vallende medeschaatser mag u verwachten op de ijsbaan; u moet daarmee rekening houden.
Als een golfer zich er onvoldoende van vergewist dat hij veilig kan slaan en hij slaat de bal tegen iemands hoofd, dan is hij aansprakelijk. Maar als een tennisspeler de ballen aan het eind van de game naar de overkant slaat en hij raakt hierbij een medespeler lelijk in het oog, dan is die niet aansprakelijk.
Volgt u het nog?
Het internet staat vol met bijzonder uitspraken en een lijn erin is voor een leek niet eenvoudig te ontdekken. Wilt u weten of uw schade verhaalbaar is, neemt u dan contact op met de specialisten van Hulp na Ongeval. Wij beoordelen uw casus en geven u passend advies!
Artsen hebben bepaalde plichten ten opzichte van hun patiënten, maar wanneer een behandeling niet succesvol is of een ingreep niet slaagt, betekent dit niet automatisch dat de arts daar direct voor verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Complicaties kunnen zich altijd voordoen, zelfs als de arts alles correct heeft uitgevoerd.
Als er sprake is van fouten tijdens de behandeling, kan dit leiden tot aansprakelijkheid van zowel de arts als het ziekenhuis.
Het beoordelen van de vraag of er sprake is van een fout of complicatie is vaak een taak voor een medisch specialist. Als u twijfelt of een situatie als een complicatie of medische fout moet worden beschouwd, is het raadzaam om dit eerst met de arts te bespreken. Laat u goed informeren over wat er precies is gebeurd. Indien nodig kunt u ook advies inwinnen bij een deskundige op het gebied van personenschade
Een consument mag verwachten dat het product dat werd kocht veilig kan worden gebruikt. Als door een product schade wordt veroorzaakt omdat er iets mis is met het product (het product gebrekkig is) noemt men dat productaansprakelijkheid.
Een product is gebrekkig als het niet voldoet vaan de eisen die er voor het gebruik aan mogen worden gesteld. Een product moet voldoen aan het doel waarvoor het is gemaakt.
Als kan worden vastgesteld dat er schade door het gebruik van een product is ontstaan, terwijl het product op normale wijze werd gebruikt, er sprake is van -productaansprakelijkheid. Dit geldt voor apparatuur, voedingsmiddelen, medicijnen et cetera. Het kan erg moeilijk zijn de daadwerkelijke producent te achterhalen.
Indien u vakantie gaat / op reis gaat naar het buitenland en u boekt uw reis bij een Nederlandse touroperator dan kunt u in geval van letselschade de Nederlandse reisorganisatie aansprakelijk stellen.
Voorbeeld: u boekt een reis naar Indonesië. Tijdens een door de Nederlandse reisorganisator voor u geregelde excursie ontstaat een ongeval door een fout van de buschauffeur. Als u in een dergelijke situatie letsel oploopt kan de letselschade bij de Nederlandse reisorganisator worden geclaimd.
Nog een voorbeeld uit de praktijk u boekt een vakantie naar Spanje. In de accommodatie is onvoldoende aandacht besteed aan de veiligheid waardoor uw kind ten val komt en zwaar gewond raakt. Het beoordelen van de aansprakelijkheid (is het voldoende veilig) kan dan naar Nederlands recht.
Bij letselschade tijdens een bij een Nederlandse touroperator geboekte reis kan meestal schadevergoeding worden geclaimd op basis van de Nederlandse Wet. In de Wet is bepaald dat indien een reis niet verloopt zoals men dat redelijkerwijs had mogen verwachten de reisorganisator tot schadevergoeding kan worden aangesproken, tenzij de fout niet aan de reisorganisator kan worden toegerekend.
Wilt u weten of u recht heeft op vergoeding van uw schade? Vraag ons team om hulp. U krijgt kosteloos advies.